NAŠE DEJAVNOSTI IN AMBULANTE

CEPLJENJE COVID-19


LOKACIJA: Cepilna ambulanta/ZD Škofja Loka, 1.nadstopje - desno


TERMIN: 25.10.2023 od 19.00 do 19.30 ure


PRVI POŽIVITVENI ODMEREK ALI TRETJE ZAPOREDNO CEPLJENJE
...oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja - za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za vse nad 18 let in za mladostnike s kroničnimi boleznimi stare 12 do 17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Poleg odraslih se lahko cepijo otroci od 12 leta dalje, do 15 let le v spremstvu staršev. Za vse skupine pa velja obvezen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom najmanj 3 mesece. Posebej ranljivi pacienti lahko prejmejo dodatni odmerek samo po dogovoru z osebnim zdravnikom in najhitreje 28 dni po zadnjem odmerku.
DRUGI POŽIVITVENI ODMEREK ALI ČETRTO ZAPOREDNO CEPLJENJE
...je priporočljiv(o) za vse nad 60 let, za osebe z večjim tveganjem za težji potek bolezni, posebej ranljivim kroničnim bolnikom in stanovalcem domov za starejše. Z drugim poživitvenim odmerkom pa se lahko po lastni želji cepi tudi kdorkoli polnoleten. Prav tako se priporoča vsem z okrnjeno imunostjo, ki so že prejeli tri odmerke cepiva, 3 do 6 mesecev po tretjem odmerku. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku, še posebej je cepljenje priporočljivo pri ogroženih skupinah, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 6 mesecev.
OTROCI OD 5 DO 11 LET
Starše mlajših otrok prosimo, da se za cepljenje obrnejo na otrokovega pediatra. Cepljenje poteka na Pediatrični kliniki v LJ (naročanje v UKC vsak PON dopoldne 01 522 4628)
CEPLJENJE OSEB, KI SO PREBOLELE COVID
Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo 1-6 mesecev po bolezni.
Za osebe, ki so dokazano zbolele po cepljenju s prvim odmerkom, se priporoča 3-6 mesecev po začetku bolezni.
Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (ne glede na zaporedje dogodkov) se priporoča poživitveni odmerek 3- 6 mesecev po zadnjem dogodku.

NAVODILA
Prosimo, da na cepljenje pridete ustrezno pripravljeni.
Potrebujete primerna oblačila (enostaven dostop do rame), osebni dokument s fotografijo in zdravstveno izkaznico.