DEJAVNOSTI

TESTIRANJA COVID-19

URNIK - DELOVNIKI
odprto testiranje HAGT opravljamo med 12.00 in 12.30!

Pacienti s simptomi, ki jih naroča na testiranje zdravnik, imajo ločen termin, ki ni namenjen odprtemu testiranju!
KDAJ JE TESTIRANJE BREZPLAČNO?
- za PCR teste po napotitvi zdravnika
- za HAG teste pacientov s simptomi in sumom okužbe
- za pozitivne na samotestiranju HAGS
- za pozitivne med 7. in 10. dnevom izolacije
Ostali so samoplačniki.
VIKENDI IN PRAZNIKI - AMBULANTA NUJNE MEDICINSKE POMOČI
V času vikendov in praznikov lahko bris, če ni drugih nujnih stanj, opravijo v ambulanti nujne medicinske pomoči, vendar le ob predhodnem telefonskem dogovoru na 04 502 00 70. Termin določi osebje, glede na potek dela, navadno v popoldanskih urah.

KAJ SE IZVAJA MED VIKENDI IN PRAZNIKI?

- potrditveno HAGT testiranje pozitivnih rezultatov samotestiranja (dokaz: ploščica s pozitivnim izvidom)
- HAGT za prekinitev izolacije 7-10 dan (dokaz SMS obvestilo o pozitivnem izvidu testiranja z ustreznim datumom)

Samoplačniških brisov med vikendi in prazniki ne izvajamo.

PROTOKOL TESTIRANJA
Najprej opravite samotestiranje - HAGS. Vse osebe s pozitivnim izidom okužbo z virusom nato preverjajo z brezplačnim HAGT pri pooblaščenih izvajalcih.
Oseba se z dokazilom o pozitivnem samotestiranju (fotografija in osebni dokument ali ploščica v zaščitni vrečki) naroči na HAGT in dokazilo predloži na vpogled.

Preverite urnike in lokacije izvajalcev v Škofji Loki, Gorenji vasi, Železnikih, Žireh.

Če je tudi HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

PREKINITEV IZOLACIJE MED 7. IN 10 DNEM PO POZITIVNEM TESTU (HAGT pri izvajalcih)
Oseba se z dokazilom o pozitivnem testu HAGT (npr. izpis iz aplikacije zVem, SMS s pozitivnim izvidom testiranja) naroči na ponoven test HAGT pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled. Testiranje je brezplačno.

Z namenom obvladovanja širjenja okužb priporočamo, da se oseba naroči na HAGT po predhodno opravljenem (negativnem) testu HAGS za samotestiranje. Če je HAGS test 7. dan pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko testiranje HAGT za prekinitev izolacije opravi do konca 10. dneva. Po tem času pa se izolacija prekine tudi brez (ponovno) opravljenega testa HAGT.

PCR TESTIRANJE
Na PCR test vas od 1. februarja 2022 lahko naroči oz napoti samo vaš osebni zdravnik ali pediater. Napotitev na PCR test je strokovna odločitev zdravnika. Napoteni bodo predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

POTRJEVANJE OKUŽBE COVID-19 S HITRIMI TESTI
S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe z virusom COVID-19 hitri antigenski test (HAGT), opravljen pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno, razen kadar tako presodi vaš zdravnik.