NAŠE DEJAVNOSTI IN AMBULANTE

Zdravstveno varstvo otrok in mladine


ZDRAVNIKI V OTROŠKEM IN ŠOLSKEM DISPANZERJU:

Alenka ŠUMER PIRC, dr. med., spec. pediatrije
04 502 00 39

mag. Marjeta TOMŠIČ MATIĆ, dr. med., spec. pediatrije
 04 502 00 37

Danijela LAPANJA KASTELIC, dr. med., spec. šolske medicine
 04 502 00 41

OTROŠKA AMBULANTA 1
 04 502 00 43URNIK/razpored ambulant v otroškem in šolskem dispanzerju ---
ARHIV OBVESTIL

OBVESTILO 21.2.2023
Spoštovani starši!
Nova otroška ambulanta Marjete Tomšič Matić, dr. med. spec. pediatrije je že zapolnila vpisna mesta za otroke (zdravnica že dosega dogovorjeno število glavarinskih količnikov na tim, upoštevajoč obseg zaposlitve). Tako ambulanta trenutno sprejema le še novorojenčke iz občin Škofja Loka in Železniki.
V otroški ambulanti Šumer Pirc Alenke, dr. med., spec. pediatrije in otroški ambulanti Danijele Lapanja Kastelic, dr. med., spec. šolske medicine vpisujejo sorojence že opredeljenih otrok. 
Otroci, opredeljeni pri pediatrinjah, ki so odšle iz našega ZD, v primeru bolezni ne bodo ostali brez oskrbe. Obravnaval jih bo eden od pediatrov, ki bo takrat v službi.  Starejši od 15 let pa se lahko vpišejo v novo ambulanto družinske medicine Jovanke Jović, dr. med., spec. druž. med.,  oziroma ambulanto družinske medicine  Katarine Trdin, dr.med., spec. druž. med..
Jeseni  v ZD Škofja Loka pričakujemo prihod nove pediatrinje.


PROŠNJA STARŠEM
Da bodo vsi otroci, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo, to tudi dobili, prosimo za razumevanje in sodelovanje. Na ambulanto se obrnite takrat, ko otrok potrebuje obravnavo. Marsikatero stanje lahko poskusite rešiti sami. Pripravili smo nekaj priporočil in navodil za ravnanje v pogostih primerih in situacijah.
o   komarjevi piki: hlajenje, Fenistil gel
o   odstranjevanje klopov: pinceta za odstranjevanje klopov je na voljo v lekarni. Več o boleznih, ki jih povzročajo klopi: https://www.nijz.si/sl/pravocasno-se-zascitimo-pred-klopi-saj-lahko-prenasajo-bolezni-0
o   nekajdnevni prehlad brez vročine ali brez težkega dihanja (toaleta nosu, kapljice za nos do 5 dni, ustrezna hidracija zadosti tekočine)
o   rahlo povišana temperatura, ki traja manj kot 3 dni in otroku ne povzroča težav: uporabljamo zdravila za zniževanje temperature, ki so na voljo v lekarni brez recepta (Paracetamol svečke, Calpol, Lekadol, Ibubrufen svečke ali sirup,…). Več informacij na povezavi: https://www.zd-po.si/rysupsav/2020/10/OD-Vrocina-pri-otroku.pdf
o   izpuščaji, ki se pojavijo brez drugih simptomov in otroku ne povzročajo težav, se ne slabšajo in ob intenzivni negi z negovalnimi mazili izginejo v roku enega tedna
o   manjše odrgnine in praske: izpiranje rane, sterilni obliž
o   bradavice: številni preparati so dostopni v lekarnah
Več informacij o pogostih otroških boleznih je dostopno tudi preko aplikacije ''Moj otrok''.

COVID-19
Pri sumu na okužbo s koronavirusom doma opravite hitri test. Večina otrok ob okužbi s koronavirusom ne potrebuje zdravniškega pregleda.
ZDRAVILA IN MEDICINSKI PRIPOMOČKI
V primeru, ko otrok redno prejema več zdravil in uporablja tudi medicinske pripomočke, jih naročajte več ali vse naenkrat in ne posebej.
ELEKTRONSKA POŠTA
Elektronsko pošto uporabljajte le za naročanje receptov, napotnic in zaključevanje staležev. Elektronska pošta ni namenjena opisovanju zdravstvenih težav. Za te je potrebno poklicati po telefonu.
BOLNIŠKI STALEŽ
Za urejanje bolniškega staleža navedite točne otrokove podatke, podatke starša, ki bo v staležu in točen datum odsotnosti z dela (od-do).
RECEPTI
Po naročilu pišemo recepte le za tista zdravila, ki jih otrok redno prejema zaradi svoje kronične bolezni. Zdravil za zniževanje temperature (Paracetamol svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Lekadol, Ibuprofen,….) na željo staršev ne pišemo, ker so na voljo v lekarni brez recepta.
V PRIMERU AKUTNE BOLEZNI NUJNO POKLIČITE PO TELEFONU!
Zaradi velikih obremenitev ambulant elektronskih sporočil ne zmoremo vedno prebrati sproti.
Zaradi velikega števila klicev prosimo za potrpežljivost (lahko pokličete na informacije 04/502-00-00).
Elektronsko pošto uporabljajte za nenujne zadeve kot je zaključevanje nege, pisanje receptov in napotnic, oziroma za dolgotrajna nenujna bolezenska stanja. Odgovor boste prejeli v 3 delovnih dneh.
Zaradi boljšega nadzora nad prispelimi sporočili, prosimo, da med vikendom sporočil NE pošiljate!
V sporočilu mora biti nujno otrokovo ime in priimek, datum rojstva in  kontaktna telefonska številka.

ZA NUJNO MEDICINSKO POMOČ KLIČITE 112.

IZJAVA UPRAVIČENCA za uveljavljanje začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka

KORISTNA NAVODILA po izboru pediatrinj in elektronske nasvete si lahko pogledate v tem
dokumentu.

Preventivni ukrepi: Preprečimo okužbo dihal pri dojenčkih