DEJAVNOSTI

Zdravstveno varstvo otrok in mladine

URNIK/Razpored ambulant v otroškem in šolskem dispanzerju DECEMBER


NUJNO OBVESTILO - UKINITEV AMBULANTE KRSTIĆ/ZA PREGLED OTROKA IN VSE DRUGE STORITVE SE NAROČITE PRI DRUGIH PEDIATRINJAH!

Spoštovani starši! Z
aradi odhoda pediatrinje dr. Krstičeve v Otroškem dispanzerju ZD Škofja Loka namesto štirih začasno delujejo tri pediatrične ambulante. Za male paciente, ki so ostali brez osebne zdravnice, od septembra že skrbijo preostale tri pediatrinje. 
Starše vljudno prosimo, da se obrnejo na katerokoli od ambulant oziroma na tisto, ki trenutno deluje po urniku za tekoči mesec - zgoraj! Prosimo, da je glavna pot komunikacije z dispanzerjem po telefonu. Kontakti pediatričnih ambulant so naslednji:

dr. Alenka Šumer Pirc, tel. 04 502 00 39, e-naslov od2@zd-loka.si
dr. Danijela Lapanja Kastelic, tel. 04 502 00 41, e-naslov od5@zd-loka.si
dr. Mateja Jeranko, tel. 04 502 00 43, e-naslov od1@zd-loka.si

Vse informacije so dnevno ažurirane na info točki, telefon 04 502 00 00. 


NUJNO OBVESTILO - PROŠNJA STARŠEM

Da bodo vsi otroci, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo, to tudi dobili, prosimo za razumevanje in sodelovanje. Na ambulanto se obrnite takrat, ko otrok potrebuje obravnavo. Marsikatero stanje lahko poskusite rešiti sami. Pripravili smo nekaj priporočil in navodil za ravnanje v pogostih primerih in situacijah.

o   komarjevi piki: hlajenje, Fenistil gel
o   odstranjevanje klopov: pinceta za odstranjevanje klopov je na voljo v lekarni. Več o boleznih, ki jih povzročajo klopi: https://www.nijz.si/sl/pravocasno-se-zascitimo-pred-klopi-saj-lahko-prenasajo-bolezni-0
o   nekajdnevni prehlad brez vročine ali brez težkega dihanja (toaleta nosu, kapljice za nos do 5 dni, ustrezna hidracija zadosti tekočine)
o   rahlo povišana temperatura, ki traja manj kot 3 dni in otroku ne povzroča težav: uporabljamo zdravila za zniževanje temperature, ki so na voljo v lekarni brez recepta (Paracetamol svečke, Calpol, Lekadol, Ibubrufen svečke ali sirup,…). Več informacij na povezavi: https://www.zd-po.si/rysupsav/2020/10/OD-Vrocina-pri-otroku.pdf
o   izpuščaji, ki se pojavijo brez drugih simptomov in otroku ne povzročajo težav, se ne slabšajo in ob intenzivni negi z negovalnimi mazili izginejo v roku enega tedna
o   manjše odrgnine in praske: izpiranje rane, sterilni obliž
o   bradavice: številni preparati so dostopni v lekarnah
Več informacij o pogostih otroških boleznih je dostopno tudi preko aplikacije ''Moj otrok''.

COVID-19
Pri sumu na okužbo s koronavirusom doma opravite hitri test, v primeru pozitivnega rezultata opravite testiranje še na vstopni točki. Večina otrok ob okužbi s koronavirusom ne potrebuje zdravniškega pregleda.
ZDRAVILA IN MEDICINSKI PRIPOMOČKI
V primeru, ko otrok redno prejema več zdravil in uporablja tudi medicinske pripomočke, jih naročajte več ali vse naenkrat in ne posebej.
ELEKTRONSKA POŠTA
Elektronsko pošto uporabljajte le za naročanje receptov, napotnic in zaključevanje staležev. Elektronska pošta ni namenjena opisovanju zdravstvenih težav. Za te je potrebno poklicati po telefonu.
BOLNIŠKI STALEŽ
Za urejanje bolniškega staleža navedite točne otrokove podatke, podatke starša, ki bo v staležu in točen datum odsotnosti z dela (od-do).
RECEPTI
Po naročilu pišemo recepte le za tista zdravila, ki jih otrok redno prejema zaradi svoje kronične bolezni. Zdravil za zniževanje temperature (Paracetamol svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Lekadol, Ibuprofen,….) na željo staršev ne pišemo, ker so na voljo v lekarni brez recepta.

V jesenskem in zimskem času se število bolnih otrok sezonsko poveča. Otroci večinoma prebolevajo virusne okužbe, ki ne potrebuje zdravljenja.  Sicer pa tudi v tem prehodnem obdobju velja običajno splošno pravilo – v nujnih primeru, ko ambulanta ni dostopna, se obrnite na Nujno medicinsko pomoč.
V pričakovanju, da bo delo kljub novo nastalim razmeram potekalo čimbolj nemoteno, se vam iskreno zahvaljujemo za razumevanje in sodelovanje.


VPISI OTROK IN SOROJENCEV
Zaradi velike kadrovske stiske trenutno ni možen vpis novih otrok in novorojenčkov. Prosimo, da se obrnete na otroške ambulante, kjer je to možno (Gorenja vas, Žiri, Kranj, Medvode, Ljubljana). Starši iz Selške doline lahko otroke vpišete v ZD Bohinj. Hvala za razumevanje!


V PRIMERU AKUTNE BOLEZNI NUJNO POKLIČITE PO TELEFONU!
Zaradi velikih obremenitev ambulant elektronskih sporočil ne zmoremo vedno prebrati sproti.
Zaradi velikega števila klicev prosimo za potrpežljivost (lahko pokličete na informacije 04/502-00-00).
Elektronsko pošto uporabljajte za nenujne zadeve kot je zaključevanje nege, pisanje receptov in napotnic, oziroma za dolgotrajna nenujna bolezenska stanja. Odgovor boste prejeli v 3 delovnih dneh.
Zaradi boljšega nadzora nad prispelimi sporočili prosimo, da med vikendom sporočil NE pošiljate!
V sporočilu mora biti nujno otrokovo ime in priimek, datum rojstva in  kontaktna telefonska številka.


ZA NUJNO MEDICINSKO POMOČ KLIČITE 112.

IZJAVA UPRAVIČENCA za uveljavljanje začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka

KORISTNA NAVODILA po izboru pediatrinj in elektronske nasvete si lahko pogledate v tem
dokumentu.


ZDRAVNIKI V OTROŠKEM IN ŠOLSKEM DISPANZERJU:

Alenka Šumer Pirc, dr. med., spec. pediatrije
e-naslov:  od2@zd-loka.si

Danijela Lapanja Kastelic, dr. med., spec. šolske medicine
e-naslov: od5@zd-loka.si

Mateja Jeranko, dr. med., spec. pediatrije
e-naslov: od1@zd-loka.si

Preprečimo okužbo dihal pri dojenčkih
Povezava


Skupaj za družbo zdravja - cepljenje