Obvestila

Kontakt

ZD Škofja Loka
Stara cesta 10,
4220 Škofja Loka

T: 04 502 00 00
F: 04 502 00 57
E: info@zd-loka.si

JUNIJ - ZADNJI ČAS ZA CEPLJENJE PRED POLETJEM

11. junij 2021

NAJ SE BREZSKRBNE POČITNICE IN DOPUSTI ZAČNEJO ZDAJ

Seznami naročenih na cepljenje so v juniju vsak teden močno skrajšujejo. Razlog je dokaj solidna lokalna precepljenost, čeprav je še kar nekaj odstotkov rezerve, obenem pa se približujemo t.i. cepilnemu zidu, kjer je na drugi strani populacija, ki je do takšne preventive skeptična oz ji naročanje predstavlja težavo in "čaka" na popolno sprostitev.

V Škofji Loki začenjamo z odprtim množičnim cepljenjem brez naročanja. Generalko smo opravili prvi četrtek v juniju, ko smo nenapovedano prek lokalnih medijev in družbenih omrežij povabili in v nekaj urah cepili nekaj sto ljudi. 18. junij pa je bil prvi uradno najavljen dan takšnega cepljenja. Prvo čisto pravo vsesplošno ljudsko cepljenje proti covidu-19 na Loškem, ko je lahko polletno zaščito proti koronavirusni bolezni dobil kdorkoli. Torej ne samo pacienti iz štirih občin ZD Škofja Loka, ampak vsakdo z zdravstveno kartico in osebnim dokumentom. Žal je bil odziv daleč pod pričakovanji. Pripravljeni smo bili na 1000, na koncu pa cepili komaj 250 ljudi.

Doslej smo skupaj z našimi koncesionarji število cepljenih iz 1500 na teden stopnjevali do rekorda konec maja - čez 2000 cepljenih v enem tednu. Kljub zapletom z naročanjem prek portala zVEM smo se potrudili in prečistili podvajanja ter dva tedna zapored izpeljali veliko akcijo. Prvič smo cepili 1000 ljudi v enem samem dnevu, drugič 500. Udeležba mlajših generacij je bila vsakič izjemna.

Obenem bo vzporedno še naprej potekalo cepljenje z naročanjem. Potrebujemo vašo prijavo na zVem, ki je na območju ZD Škofja Loka med prvimi v državi v celoti nadomestil hišno spletno aplikacijo. 

V štirih občinah, ki jih pokrivamo, smo skupaj s koncesionarji s prvim odmerkom cepili 16151 ljudi, to je 38% od 42.600 prebivalcev. Z drugim oz z vsemi  odmerki pa je cepljenih 10371 oseb ali 24,3% populacije v Škofji Loki, Selški in Poljanski dolini. (stanje 14.6.21, podatki NIJZ, podatki po občinah - glej zavihek Cepimo se).

Najboljšo precepljenost dosega najmanjša občina Žiri, 40,3% s 1. odmerkom, sledi največja Škofja Loka - 38,2%, Železniki - 38,2% in Gorenja vas-Poljane - 34%. (stanje 14.06.2021, NIJZ)

Junij je tudi mesec cepljenja za podjetja. Kadar so številke zainteresiranih visoke, se to organizira na lokacijah podjetij. 

MLAJŠI IN STAREJŠI ZAMUDNIKI - NE ODLAŠAJTE! 

Pospešek k bolj množičnemu cepljenju je v maju odločilno prispevala sprostitev starostnih omejitev. Formalno ima starejša populacija prednost. V praksi to pomeni samo to, da bodo v določenem dnevu pač prišli prvi na vrsto starejši. Zaradi povečanih dobav pa ni več ovir za hkratno množično cepljenje mlajših. 

Poleg zagotavljanja kolektivne zdravstvene varnosti je s cepljenjem bistveno olajšano oz poenostavljeno preživljanje dopustov in počitnic, doma ali v tujini. Enako je z obiskovanjem koncertov, kulturnih, športnih prireditev, restavracij.


NAROČANJE  NA CEPLJENJE 

Pacienti na območju ZD Škofja Loka se na cepljenje proti covidu-19 lahko prijavimo samo preko nacionalnega portala zVEM.ezdrav.si.

Ikono za prijavo na cepljenje zVEM zlahka najdete med Koristnimi povezavami na naši hišni spletni strani.


NAVODILA ZA PRIJAVO

Za prijavo na cepljenje prek nove aplikacije ne potrebujemo digitalnega potrdila, kot sicer pri drugih naročilih na portalu zVem. Vnesti je potrebno enotno matično številko – EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja, ki jo prepišete iz zdravstvene kartice ter številko mobilnega telefona. Po izbiri lahko dodate tudi naslov elektronske pošte.

Portal bo ustvaril varnostno kodo za potrditev naročila, ki bo kot sms poslana na mobilno številko, s katero bo posameznik dokončno potrdil prijavo na cepljenje. Ko bo prijava zaključena, bo oseba dobila potrdilo o naročilu s točno uro in datumom. 

 
CEPLJENJE – IZVEDBA IN LOKACIJE

Cepljenje pacientov iz javnega zavoda opravljamo v ZD Škofja Loka, v 1. nadstropju in v bližnjem TIC-u (stara Petrolova črpalka). Pacienti koncesionarjev se cepijo na njihovih lokacijah na območju vseh štirih občin.

 
NAROČANJE STAREJŠEGA SORODNIKA

Prijavo je mogoče oddati tudi za drugo osebo, na primer za starejšega sorodnika, ki ni vešč digitalnih tehnologij. Tisti, ki bo prijavljal drugo osebo, bo moral to v postopku prijave tudi navesti in podati telefonsko številko. Hkrati lahko po isti poti drugo osebo naroči cepilni center ali osebni zdravnik.

 
CILJ- 60% PRECEPLJENOST DO POLETJA

Vrnitev v življenje pred covidom-19 brez cepiva ni možna. Cepljenje je dokazano varno, obenem pa osebno in družbeno odgovorno dejanje. Pri starejši populaciji okužb skoraj ni več, če pa se zgodi, je potek bolezni ob prvem odmerku bistveno lažji in enostavnejši. Pri mlajši populaciji, ki se zanaša na faktor enostavne prebolevnosti na račun mladosti, pa brez zaščite s cepivom lahko pride do posledic po preboleli bolezni. Cepiva za zdaj še ni možno izbirati.

« nazaj na seznam